Filosofiske betraktninger

Jeg tror at i denne globaliserte verden, med et stort fokus på bunnlinje, må vi i større grad tørre å ”tenke med hjertet”, som Antoine de Saint-Exupéry sier det i sin bok Den lille Prins:”Kun med hjertet kan man se riktig. Det vesentlige er usynlig for øyet.” www.innovasjon11.no

torsdag 6. oktober 2011

Ledelse og uttrygghet!

Ledelse og utrygghet
Tillit vs. kontroll
Det eneste i dette livet som er konstant, er endringer. Bob Dylan’s ”Times they are a-changin’’” er like aktuell i dag som for 20 år siden.  Dagen i dag, er ulik morgendagen.
Vi har også forskjellig bagasje og erfaringer med oss i møte med endringer av ulike slag. Psykologen Paul Moxnes sier at barndom ikke bare er noe som har vært. Den er der fortsatt i alle mennesker. Den har preget oss og den er med oss i møtet med verden, og i møtet med arbeidslivet og våre organisasjoner

En organisasjon er summen av de mennesker som befolker den og deres felles kulturuttrykk og verdier, og en levende og god organisasjon er blant annet kjennetegnet av en høy grad av tillit mellom ansatte og ledelse. Professor Tian Sørhaug ved Universitet i Oslos senter for teknologi, innovasjon og kultur hevder at vårt arbeidsliv gjennomgår en kontroll- og tillitskrise i arbeidslivet for øyeblikket. Den fleksible modellen med flatere organisasjonsstruktur med blikket vendt mot mindre styring og mer ledelse/selvledelse fra ansatte, er i ferd med å snu seg, mot en organisasjonsform som i større grad nå baserer seg på kontroll og sterkere styring. Dette betyr i mange situasjoner mindre medbestemmelse for ansatte.

Stabilitet vs. endring
Det er nesten som man kjenner gufset av gamle Taylor, men utviklingen kan selvsagt relateres til en økende grad av kompleksitet, internasjonalisering og et ønske om kontroll og målbarhet. Denne pendelsvingningen innebærer en ledelsesendring, hvor det i større grad utøves ledelse gjennom indirekte direktivlignende påvirkning. Vi kan kanskje kalle det en slags avstandsledelse, som igjen kan føre til en følelse av fremmedgjøring og skape uttrygghet og usikkerhet.

Mange arbeidstakere jeg snakker med i forbindelse med ulike utfordringer, forteller at de synes dette blir vanskelig, og for noen blir dette direkte feil.
Mange sliter med psykosomatiske sykdommer, psykiske problemer, utbrenthet, som ofte kan relateres til arbeidsrelaterte situasjoner. Det etterlyses godt lederskap som handler om evne til å skape nærhet, ikke om å skape avstand. Det handler om å være tilstede når situasjonen og medarbeidere krever sin leder. Stabilitetsledelse kan være en sterkere medisin enn endringsledelse i mange situasjoner.

Faresignaler og sykdomstegn
Det er derfor god grunn til å være obs på faresignalene dette kan før med seg i forhold til helserelaterte spørsmål, fordi fravær av trygghet og forutsigbarhet, i kombinasjon med økende styring og kontroll skaper utrygghet hos mange arbeidstakere. I slike situasjoner kan utrygghet være en reaksjon på en trussel, mangel på kommunikasjon eller hendelse innenfra, som virker inn på folks ulike behov, reaksjonsmønstre, verdisystem, holdninger og oppfatninger. I tillegg kommer det inn et element til, om at mennesket selv kan skape uttrygghet. Jeg sa tidligere i uken, i et annet blogginnlegg, at mye av vår identitet relaterer seg til det å ha et arbeid, som vi kan være stolt av. Det betyr også at vi må leve opp til våre egne forventninger i forhold til konkurranse, kompetanse og kontinuerlig vedlikehold av kompetansen, samt hvilken rolle vi skal innta og når?

Det betyr at vi også har et nesten grenseløst behov for å bli sett og anerkjent, for å bli speilet og bekreftet. Dette handler simpelthen om vår egenverdi!  Både som selvstendige individer, men også som arbeidstakere– så lett faktisk og så vanskelig!

Ha en fin dag!

Hilsen fra Siv
Nullkryss

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for din refleksjon