Filosofiske betraktninger

Jeg tror at i denne globaliserte verden, med et stort fokus på bunnlinje, må vi i større grad tørre å ”tenke med hjertet”, som Antoine de Saint-Exupéry sier det i sin bok Den lille Prins:”Kun med hjertet kan man se riktig. Det vesentlige er usynlig for øyet.” www.innovasjon11.no

onsdag 5. oktober 2011

Filosofiske betrakninger - Endring og omstilling!

Endring og omstilling – langsiktige konsekvenser eller kortsiktig tyranni?
Vi lever i en turbulent og omskiftelig verden, og for øyeblikket med et stort fokus på finansielle
uroligheter både hjemme og ute. Børsene verden over viser en volatilitet, som skremmer de fleste, og man tenker på hva vil dette gjøre med oss nå? Forrige runde i 2009 er ikke glemt! Hvordan kan vi høste lærdom av tidligere erfaringer i tiden som kommer? Parallelt følger en hel verden spent med i kulissene på neste sceneskifte i ”den greske tragedie”. Her har maskefallet vært komplett. Vi klarer ikke helt å bestemme oss for om det er tallenes tale som er sterkest kost, eller om det er korrupsjonen og omfanget av dette, samtidig som vi føler med de mennesker dette går ut over.

Mange bedrifter leter med lys og lykte etter områder hvor sparekniven kan kutte og skjære. Løsningen for mange blir å permittere og nedbemanne, fordi kravene til å ”levere”, ofte fører til en handlekraft initiert av et bekymret styre, nervøs bedriftsledelse, fallende aksjekurs og kvartalsregnskapets spøkelse.

Slike nyheter er i seg selv deprimerende, men er vi også klar over at de kanskje er selvforsterkende, og at de kan smitte?  Den psykologiske effekten av å se seg rundt og gjøre det samme som naboen gjør, kan i mange tilfeller være en lettvint, men farlig løsning. Vi må ikke glemme at ledersauen, er også en sau!

Markedets dynamikk
Mange ledere kaster seg på nedbemanningstrenden uten i nevneverdig grad å undersøke hvilke faktorer som hindrer eller fremmer veksten innenfor deres bransje. Ei heller analyseres konsekvensene av den mulige kunnskapsforvitring som kan oppstå i kjølvannet av slike nedbemanningsrunder. Rykende ferskt eksempel er mannen som nå gjorde gigantoljefunnet for oljeselskapet Lundin, geologen Hans Christen Rønnevik, som fortsatt står på lønningslisten til Statoil. Det må jo være et tankekors for Statoil, selv om de skal ha ære over at de finner dette gledelig (DN lørdag 2.10-2011). Likevel er det slik at kortsiktig fokus på nedskjæring faktisk førte til at verdifull humankapital forflyttet seg til annet selskap. Heldigvis er dette markedets dynamikk av en slik karakter at ”den enes død, ble den annens brød!”, og at verdifull kunnskap ble verdsatt et annet sted.

Kortsiktighetens tyranni

Ja, det er nettopp kortsiktighetens tyranni som i mange tilfeller er med på å definere agendaen i en del tilfeller. Kvartalskapitalisme kaller Jason Jennings dette, forsker og forfatter av boken ”Less is more: How Great Companies Use Productivity as a competetive Tool”. Kortsiktig kan dette også være med på å få aksjekursen oppover. Men aksjekurs alene kan være relativt primitivt barometer på måloppnåelse.


Langsiktige konsekvenser

Den langsiktige konsekvensen dette fører til for en bedrift, ansatte, bedriftskulturen, kunder og også bedriftens aksjonærer kan bli skjøvet i bakgrunnen. For det er klart at oppryddingsaksjoner og nedbemanning fører med seg konsekvenser. Jeg sier ikke at det i mange tilfeller ikke er nødvendig, men at det må utvises kritisk sans i prosessen. Ofte kan det fremkomme flere løsninger på et problem, avhengig av hvilke modeller og tankesett som benyttes. Det er det faktisk verdt å reflektere over, for det handler om mer enn bunnlinjen. Det handler om mennesker og relasjoner. Det handler om motivasjon, redsel for fremtiden og uro. Mange ansatte er faktisk glad i sin arbeidsplass og identifiserer seg med denne og sine kolleger. Å måtte forlate sin arbeidsplass ufrivillig er for mange svært vanskelig. For noen derimot er det også en ny start.


Men motiverte, kunnskapsrike medarbeidere er en kapital mange bedriftsledere ikke drister seg til eller har kunnskap nok til å måle, tallfeste og verdsette. Ofte glemmes det at ledelse faktisk også er forvaltning av ulike typer kapital og verdier, inkludert humankapitalen. Kunnskapssamfunnet kjennestegnes nettopp ved at de ansatte bærer sin ”kapital” mellom ørene, og dette gjør også markedet volatilt, og kanskje også sårbart. Uansett er det faktorer i en analytisk prosess det er verdt å reflektere over.    

Neste blogg skal handle om ledelse og usikkerhet!

Ha en strålende dag!
Hilsen fra Siv i Nullkryss avd. Consultare!


1 kommentar:

Takk for din refleksjon