Filosofiske betraktninger

Jeg tror at i denne globaliserte verden, med et stort fokus på bunnlinje, må vi i større grad tørre å ”tenke med hjertet”, som Antoine de Saint-Exupéry sier det i sin bok Den lille Prins:”Kun med hjertet kan man se riktig. Det vesentlige er usynlig for øyet.” www.innovasjon11.no

søndag 9. oktober 2011

DET ER MYE FRISKVERN I GOD LEDELSE

DET ER MYE FRISKVERN I GOD LEDELSE!

Jeg våger påstanden at der er mye friskvern i god ledelse!

I hvilken grad er ledelse og friskvern sammenkoblet, stilte jeg meg selv spørsmål om her forrige dagen. Utgangspunktet for tankene var en samtale jeg hadde med en som hadde ”falt ut av arbeidslivet”. Han mener selv at det handlet om mangeårig slitasje i  jobbsammenheng, som hadde gjort han syk. Det handlet for ham om å prestere, og prestere og prestere. Til slutt sa kroppen fra om at nå var strikken strukket langt nok.

I tidligere blogger hevder jeg at mye av vår selvfølelse og identitet er koblet til å være i en jobb, hvor vi får brukt våre evner og talenter. Dette handler i tillegg om sosial tilhørighet, ønske om å være til nytte og ønske om å prestere og å bli sett.

Samtidig er arbeidslivet et tveegget sverd, fordi arbeidslivets krav er mange og ofte motstridende. Mange arbeidsplasser har for få ressurser, og mange sliter med manglende sosial støtte fra kolleger og ledere. Det viser seg at dette kan gi utslag i utbrenthet og psykosomatiske sykdommer.

En del mennesker er i faresonen ved at de kobler sin egenbedømmelse av seg selv mot det man presterer. Dersom mulighetene for å gjøre en god jobb ikke er tilstede pga. av ulike manglende forutsetninger, vil dette for mange arbeidstakere resultere i sviktende selvfølelse og kanskje utbrenthet.

I et annonsebilag fra arbeidsdirektoratet vedr. IA-avtalen for perioden 2010-2013 hevdes det at ”Vi har det best- og er på vårt beste- når vi blir sett og inkludert!”

Utvilsomt riktig, og av dette avledes føringer i forhold til hvor viktig ledelse og lederskap er. Gode ledere kan gjøre folk friske. Gode ledere tilrettelegger også for de som sliter, og gode ledere ser faresignaler hos sine arbeidstakere som ”vil for mye”. De setter grenser når jobben blir for viktig. Gode ledere bruker kunnskapen de har fått i oppfølging av sykmeldte som rettesnor for å tilbakeføre folk til arbeidslivet.

Dette forutsetter ledere med den nødvendige kompetanse, både faglig, men også med gode relasjonelle evner, og som i tillegg ”ser” og bekrefter sine ansatte. Det er mye friskvern i slike måter å lede på!

Ha en god dag!
Hilsen fra Siv


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for din refleksjon